غذاهای کنسرو شده و مضرات آن

مضرات غذاهای کنسرو شده
شری روزنبلات، معاون بازاریابی و ارتباطات در مؤسسه تولیدکنندگان کنسرو میگوید که امروزه فرآیند کنسرو سازی برای حفظ هرچه بیشتر مواد مغذی طراحی شده است و این فرآیند ظرف چند ساعت پس از برداشت میوه و سبزیجات انجام میشود.
اما تغییراتی که در حین کنسرو انجام میشود به طور طبیعی باعث تغییر بافت برخی از سبزیجات مانند کنسرو مارچوبه میشود. آنچه باعث میشود غذای کنسروی از نظر تغذیهای بد باشد، نمک و قند اضافه شده به غذا در طی فرآیند کنسرو است، بنابراین متخصصان پیشنهاد میکنند مواد غذایی کنسروی را شستشو دهید تا از شکر و نمک اضافه آن کاسته شود یا محصولاتی را بخرید که درصد نمک و شکر اضافه شده آن پایین است.
همچنین گرمای حاصل از کنسرو کردن، برخی از ویتامینهای محلول در آب، مانند ویتامینهای B و C را کاهش میدهد، اما این گرما مزیتی نیز دارد و آن اینکه ما را از برخی عناصر دیگر مانند باکتریهای کلستریدیوم بوتولینوم که در محیطهای کم اکسیژن مانند قوطیهای کنسروی تکثر میشوند و با مسمویتها در ارتباط است، حفظ میکند.
کنسروها و محتوای آن که میتواند حامل مادهای به نام بیسفنول A باشد وجود دارد؛ این ماده، یک ماده شیمیایی مورد استفاده در صنعت پلاستیکهای پلی کربنات و رزینهای اپوکسی است. مطالعهای که سال ۲۰۰۸ توسط برنامه ملی سم شناسی آمریکا انجام شد، نگرانی در مورد تأثیر آن بر مغز و رفتار ما، غدد پروستات جنین، نوزادان و کودکان را نشان داد و یک پژوهش دیگر آن را با بیماریهای قلبی عروقی، چاقی، آسم و دیابت مرتبط دانسته است.
مراکز کنترل بیماریها این ماده شیمیایی را در ۹۳ درصد نمونه ادرار بیش از ۲۵۰۰ نفر از افراد ۶ سال به بالا پیدا کرده اند، به گونهای که اعتقاد بر این است که این ماده از قوطیها به مواد غذایی و نوشیدنی نشت میکند.
ماندگاری مواد غذایی کنسرو شده
از آنجا که ما در مورد غذاهای کنسرو شده صحبت میکنیم، شاید لازم باشد بدانید که تاریخ انقضا روی بسته بندی محصولات غذایی هیچ ارتباطی به اعتبار مواد غذایی شما ندارد، زیرا نوشتن تاریخ انقضای محصولات غذایی تقریباً برای همه محصولات به جز غذای کودک اختیاری است؛ بنابراین این تاریخ نشان دهنده زمان واقعی انقضاء آن نیست.
یک قاعده کلی وجود دارد که غذاهای نگهداری شده در فلز دارای ماندگاری بیشتری نسبت به غذاهای شیشهای هستند و بستههای شیشهای نیز نسبت به ظروف پلاستیکی ماندگاری بالاتری دارند.
تا زمانی که هیچ علامت خارجی قابل مشاهدهای از آسیب محصول (مانند تورم، زنگ زدگی، یا کپک) یا بوی تند وجود نداشته باشد، محتوای آن مانند روز اول قابل استفاده هستند.این محصولات بسته به شرایط نگهداری میتوانند برای یک سال یا یک دهه تازه بمانند.
نکته:
سارا گلر محقق ارشد و تحلیلگر کارگروه محیط زیست، توصیه میکند از غذاهای تازه، منجمد یا خشک به عنوان جایگزینی برای غذاهای کنسروی استفاده کنید و از گرم کردن غذاهای کنسروی در ظروف آنها خودداری کنید.
منبع: باشگاه خبرنگاران