دلایل تشکیل سنگ کلیه

 دلایل تشکیل سنگ کلیه

سنگ کلیه توده ای سخت از مواد معدنی و نمکی است که در کلیه ها تشکیل میشود. اغلب، افرادی  که روزانه کمتر از ۸ تا ۱۰ لیوان آب می نوشند سنگ کلیه می گیرند.

برخی غذاها و نوشیدنی ها حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند منجربه ایجاد آن ها و گاهاً دردناک شدنشان بشود. این سنگ ها در چندین نوع مختلف دارند .نوع سنگتان را باید از قبل مشخص کنید یرا بعضی غذاها ممکن است برای بعضی سنگ‌ها مضر باشند و برای برخی دیگر ضرری نداشته باشند.

شایع ترین شکل سنگ کلیه از نوعی کلسیم اگزالات است. به همین دلیل به افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند، رژیم غذایی مناسب بر اساس کاهش مصرف اگزالات، پروتئین حیوانی، نمک، مکمل ویتامین C و مکمل کلسیم، توصیه می شود.

پرهیز غذایی افراد مبتلا به سنگ کلیه

  1. موادغذایی که در صورت داشتن سابقه سنگ کلیه باید کمتر مصرف کرد:
  2. گوشت قرمز (کباب، استیک)
  3. اسفناج، ریواس و کرفس به دلیل غنی بودن اگزالات
  4. سیب زمینی پخته یا سرخ شده (چیپس) ، بامیه
  5. مصرف کلسیم در رژیم غذایی نباید بیشتر از ۱۲۰۰ میلی گرم در روز باشد. مصرف قرص های مکمل کلسیم در بیمارانی که به آن احتیاج دارند با رعایت احتیاط هایی مجاز است.
  6. بهتر است از چای سبز به جای سیاه استفاده کنید چون هنوز برخی منابع از احتمال نقش داشتن چای در سنگ کلیه مطمئن نیستند. نوشیدن آب فراوان و محدود کردن مصرف نمک در غذای روزانه توصیه می شود.

عوامل  تشدید کننده تشکیل سنگ کلیه :

بعضی بیماری ها، عادات غذایی یا داروها می توانند خطر بروز سنگ های کلیوی را بالا ببرند. بیمارانی که یک بار سنگ کلیه داشته باشد خطر مبتلا شدن به سنگ کلیه در آینده را بیشتر دارند. همچنین داشتن سابقه خانوادگی سنگ کلیه این احتمال را بیشتر می کند.

به طورکلی برخی رژیم های غذایی و یا مواد غذایی در رژیم غذایی روزانه باعث بالا بردن خطر ابتلا به سنگ کلیه میشوند. از جمله این موارد:

  • کسانی که مقدار کافی آب نمی نوشند.
  • کسانی که رژیم غذایی با کلسیم خیلی کمی دارند.
  • کسانی که به صورت مداوم مکمل های کلسیم مصرف میکنند.
  • کسانی که رژیم غذایی آنها اغلب از پروتئین حیوانی میباشد.
  • کسانی که در رژیم های غذایی سرشار از قند ( ساکارز و فروکتوز) دارند.
  • رژیم غذایی با سطوح پایین فیتات ( موجود در گندم، جو، برنج ،چاودار و لوبیا)
  • کسانی که مصرف مقادیر بالای سدیم و یا مصرف مرتب اسفناج دارند.

بیماری‌هایی که ریسک ایجاد سنگ کلیه را بالا می‌برند:

  • افرادی که بیماری هایپر پاراتیروئیدیسم(پرکاری پاراتیروئید) دارند.
  • افرادی که بیماری نقرس دارند.
  • افرادی که دیابت دارند.
  • افرادی که به بیماری کرون(التهاب روده) مبتلا هستند.
  •  افرادی که عمل بای پس معده یا روده انجام داده اند.
  • افرادی که چاق هستند.

منبع: هلیکس

Admin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *