بیماری واریکوسل ، علائم و درمان

بیماری واریکوسل (varicocele disease) به معنای گشاد شدن (واریسی شدن) رگهای بیضه میباشد. این بیماری که به عنوان شایعترین علت ناباروری مردان محسوب میشود در ۲۰-۱۰ درصد از مردان دیده میشود. راه درمان قطعی آن جراحی است. سن شروع این بیماری معمولاً در زمان بلوغ یا اندکی پس از آن است اما احتمال ایجاد آن در دوران قبل یا بعد از بلوغ نیز ممکن است.
اکثر اوقات واریکوسل اصلاً مشکلی ایجاد نمی کند و بی زیان است. ولی بعضی می تواند سبب درد و مشکلات باروری شوند. هرچند واریکوسل در حدود ۲۰ درصد از جمعیت مردانه دیده میشود ، ولی در جمعیت نابارور( ۴۰ درصد) بسیار رایج است. در واقع، واریکوسل رایج ترین علل تولید ضعیف و کاهش کیفیت اسپرم است.
واریکوسل تنها در کیسه بیضه رخ میدهد و بسیار شبیه به واریس پا میباشد . این مشکل می تواند منجر به کاهش تولید و کیفیت اسپرم شود که در بعضی موردها می تواند سبب ناباروری مردانه و کوچک شدن بیضهها شود.
علائم بیماری واریکوسل
بیماری واریکوسل معمولاً بدون علامت بوده و بطور اتفاقی، هنگام معاینه مشخص می گردد. در معاینه بزرگی و تورم عروق بیضه، به ویژه در سمت چپ مشهود است و در وضعیت ایستاده و یا افزایش فشار شکمی تشدید می یابد و در وضعیت خوابیده از بین میرود ( در صورتیکه تورم عروق در وضعیت خوابیده از بین نرفت، بایستی به نوع ثانویه آن شک کرد ).
– ورمها و برامدگی های داخل کیسه بیضه که البته دردناک نیستند.
– رگ های بزرگ شده و پیچ خورده در کیسه بیضه
– درد در ناحیه کیسه بیضه که امکان دارد با نشستن، پاشدن و دیگر کشش های فیزیکی افزایش یافته، در روز شدیدتر شود و زمانی که به پشت دراز می کشید بهتر شود.
– بزرگی بیضهها
– عدم تقارن بیضهها
– درد بیضه
– کاهش تعداد اسپرمها
– توده یا گره ای داخل بیضه که درد ندارد.
– دردی که بعد از فعالیت های شدید بدتر میشود .
– دردی که با گرمای هوا تشدید میشود .
روش تشخیص
معمولاً پزشک واریکوسل را پس از معاینه ی فیزیکی تشخیص میدهد . در وضعیت درازکش همیشه نمی توان واریکوسل را حس کرد یا مشاهده کرد. بدین ترتیب پزشک در وضعیت ایستاده و درازکش بیضه های شما را معاینه میکند . امکان دارد پزشک بر روی شما سونوگرافی بیضه انجام بدهد. این شیوه کمک میکند تا پزشک وضعیت رگ های موجود در بیضه تان را معاینه کند و عکس دقیق تری از وضعیت تان داشته باشد.
درمان
ده درصد مردان بعد از سن بلوغ، درجاتی از واریکوسل دارند، ولی همه ی آنها نیاز به درمان ندارند. درصورتی که واریکوسل برای فرد، عوارضی به وجود آورد ، لازم است درمان انجام شود در غیر این صورت نیاز به درمان نیست.
تنها راه درمان مؤثر واریکوسل جراحی است، ولی بعضی درمانهای گیاهی و شیوه های طب سنتی هم برای کنترل این بیماری سفارش شده است که اما درمان صد در صد نبوده ولی در کاهش علایم و جلوگیری از تشدید بیماری جنبه حمایتی دارد.
بر اساس با یافته های طب سنتی دوری از استرس، خستگی، گرسنگی و رعایت یک رژیم غذایی کم سودا می تواند در درمان این بیماری موثر باشد. برای کاهش سودا باید از خوردن گوشت گاو، گوساله، پنیر کهنه و ماست ترش، غذاهای سرخ کردنی، بادنجان، چای، فلفل دلمه، عدس و فست فود پرهیز شود.
منبع: بیتوته